Strona główna Kuchnia WIOSENNE JAJKA OWIJANE SZYNKĄ

WIOSENNE JAJKA OWIJANE SZYNKĄ

136
0
PODZIEL SIĘ

8 jajek, 8 plasterków szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki serka mascarpone, łyżka oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz, szczypior cebuli dymki do dekoracji

Ugotuj jajka na twardo i obierz. Zetnij spody jajek, aby można je było postawić. Górę zetnij tak, aby dostać się do żółtka. Wydrąż całe żółtka, dodaj posiekane, odkrojone wcześniej białko, dodaj mascarpone, sól, pieprz i posiekaną natkę – wymieszaj. Każdy plasterek szynki złóż na pół. Zawiń jajka w szynkę i postaw na talerzu. Brzegi szynki możesz spiąć wykałaczką. Jajka wypełnij nadzieniem, skrop oliwą i ozdób świeżą natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Posyp obficie dymką.