Strona główna Kuchnia Wielkanocne jajeczka z ryżu na słodko

Wielkanocne jajeczka z ryżu na słodko

183
0
PODZIEL SIĘ

200g białego ryżu (np. marki Britta), 400ml wody,  600ml mleka, 1 jajko,  50g cukru, 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej,posypka do dekoracji.

W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko. W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić. Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego!