Strona główna Kuchnia Pieczona biała kiełbasa z szynki z cebulką

Pieczona biała kiełbasa z szynki z cebulką

142
0
PODZIEL SIĘ

1 kg białej kiełbasy z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 2 cebule, 1/2 szklanki oleju,sól,pieprz

Cebule posiekać, zalać olejem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę nakłuć widelcem, macerować w oleju z cebulą i odstawić do lodówki na całą noc. Białą kiełbasę razem z zalewą przełożyć następnego dnia do dużego naczynia żaroodpornego i piec ok. 1,5 godziny piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Połowę czasu kiełbasa pozostaje przykryta, a w drugiej połowie należy zdjąć pokrywkę i piec, aż kiełbasa i cebulka się zrumienią. Podawać na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Biała kiełbasa pieczona z cebulką świetnie smakuje po prostu serwowana z chlebem. Doskonałym dodatkiem jest ćwikła lub zasmażane buraczki.