Strona główna Kuchnia KURPIOWSKIE SPECJAŁY Z GALARETKĄ ROZMARYNOWĄ

KURPIOWSKIE SPECJAŁY Z GALARETKĄ ROZMARYNOWĄ

147
0
PODZIEL SIĘ

Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol: szynka, baleron, schab, duży pęczek świeżego rozmarynu, 600 ml wody, sok z dużej cytryny, czerwona papryczka chilli, 280 g cukru żelującego, 1/3 paczki kwasku cytrynowego

Pokrój i posiekaj drobno papryczkę, dodaj rozmaryn, zalej wodą i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i odstaw do ostudzenia, następnie dodaj kwasek cytrynowy, cukier żelujący i dokładnie wymieszaj. Mieszaninę zagotuj i od tego momentu gotuj jeszcze 3-4 minuty (zobaczysz bąbelki). Przełóż galaretkę do słoiczków. Na ozdobną deskę lub półmisek wyłóż pokrojone w plasterki Kurpiowskie Specjały: szynkę, baleron i schab. Wędliny podawaj z galaretką rozmarynową.