Strona główna Kuchnia Wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy

265
0
PODZIEL SIĘ

1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg, papier ryżowy, pół główki czerwonej kapusty, ogórek, 2 marchewki, papryka czerwona, listki mięty, 200 g tofu, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, łyżeczka startego imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip: 6 łyżek masła orzechowego, 4 łyżki sosu sojowego, woda

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek   położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).