Strona główna Kuchnia Śniadanie mistrzów

Śniadanie mistrzów

371
0
PODZIEL SIĘ

Pół szklanki szpinaku marki Eisberg, pół szklanki rukoli marki Eisberg, 2 jajka, ½ awokado, 3 łyżki octu spirytusowego, 2 litry wody, płatki chili do dekoracji, pieczywo. Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól do smaku

Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWybierz osobowość roku
Następny artykułSprzedam działki