Strona główna Kuchnia Sałatka z kolorowym ryżem

Sałatka z kolorowym ryżem

348
0
PODZIEL SIĘ

1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta, 2 małe buraki, garść jarmużu, garść szpinaku, 50g sera feta, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów włoskich, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, 2 łyżeczki octu jabłkowego

Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.   Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi. Smacznego!