Strona główna Kuchnia Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem

346
0
PODZIEL SIĘ

1 rolada ze szpinakiem ZM Pekpol, 500 g ugotowanych ziemniaków, 50 g mąki pszennej,

1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, 4 duże pomidory lub puszka krojonych, 10 pomidorków koktajlowych, 20 szt. czarnych oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 małe opakowanie rukoli, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szybko połączyć ziemniaki, mąkę, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić w kulę. Rozwałkować w wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroić w poprzek i dociskając widelcem nadać kształt gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Roladę podgrzać w piekarniku przez 15 minut w 160°C. W rondlu zagotować wodę, pomidory naciąć delikatnie z dołu i góry. Blanszować przez 20 sekund, wyciągnąć i schłodzić w zimnej wodzie. Obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i 5 oliwek posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać posiekane oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory. Podlać odrobinę wodą lub bulionem i gotować przez 5 minut.

W misce wymieszać rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i parę oliwek. Dodać ocet, szczyptę soli, wymieszać i dodać 2 łyżki oliwy.

Na talerzu układać ciepłe gnocchi, parę sztuk oliwek, polać sosem pomidorowym i pokrojoną w plastry roladę. Podawać z sałatką. Smacznego!