Strona główna Kuchnia Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

355
0
PODZIEL SIĘ

1 litr barszczu czerwonego Profi w kartonie

Farsz: 60 g suszonych grzybów, 200 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz

Ciasto: 300 g mąki pszennej, 120 ml wody, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5 – 7 minut, aż do wypłynięcia. W międzyczasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami. Smacznego!