Strona główna Kuchnia Tarta z pasztetem i orzechami

Tarta z pasztetem i orzechami

349
0
PODZIEL SIĘ

 

1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 1 garść orzechów włoskich, 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła, 100 g zimnej wody, 2 łyżki soli, natka pietruszki

 Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego!