Strona główna Kuchnia Jambalaya z kurczakiem

Jambalaya z kurczakiem

241
0
PODZIEL SIĘ
Traditional jambalaya perepared in wok, serwed on plate. Top view.

250g Ryżu Paraboiled (np. Britta), 300g piersi z kurczaka, 200g niedużej ostrej kiełbaski np. chorizo, 1 – 2 łyżki mieszanki kreolskiej, 1szt żółtej cebuli, 1szt marchewki, 1 łodyżka selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 1szt papryki czerwonej, 1szt papryki żółtej, 1 mała puszka kukurydzy, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 liść laurowy, 1 litr bulionu drobiowego, olej, sól, pieprz

Mieszanka kreolska: 2 łyżeczki czosnku w proszku, 2 łyżeczki cebuli w proszku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka papryki cayenne, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem. Kurczaka kroimy na 1 cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty. Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobiną soli i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.