Strona główna Kuchnia Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

105
0
PODZIEL SIĘ

150 g Jarmużu marki Eisberg, mała dynia,   30 g pestek dyni, 100 g sera feta, 30 g żurawiny

Dressing: łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, szczypta cynamonu, szczypta słodkiej papryki

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować – wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBieżnia już niebawem
Następny artykułChodnikowy galimatias