Strona główna Kuchnia Frittata z grzybami

Frittata z grzybami

77
0
PODZIEL SIĘ
Homemade Frittata with mushrooms, broccoli, feta cheese, green peas and bacon on black plate.

6 jajek, 100 g boczku z komina ZM Pekpol, 250 g borowików (świeże lub mrożone), 250 g brokułów, garść liści szpinaku, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku, tymianek, tarty parmezan

Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać, podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać, aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.