Strona główna Wyszogród Chleb z bananami? Czemu nie!

Chleb z bananami? Czemu nie!

134
0
PODZIEL SIĘ

Jak co roku w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie odbył się VI Dzień Chleba. W tym roku świętowanie zorganizowano w środę, 9 października. Jak zwykle pojawiły się tłumy gości z powiatu płockiego oraz sochaczewskiego. O tytuł najlepszego piekarza chleba na zakwasie rywalizowało 21 osób.

Dzień chleba, jak zaznacza Joanna Misiakowska – dyrektor Zespołu Szkół, to nie tylko okazja zaprezentowania kulinarnych osiągnięć szkoły, ale też spotkanie pasjonatów dobrego, zdrowego jedzenia. Nie inaczej było w tym roku. Na początek spotkania młodzież zaprezentowała program „Na góralską nutę”.

W klimat pachnący chlebem i innymi domowymi łakociami wprowadziła wszystkich Agnieszka Lenczewska, inicjatorka imprezy. Przypomniała zebranym, jak długą i chlubną historię ma wypiekanie i spożywanie pieczywa, zwłaszcza tego najzdrowszego, sporządzanego na zakwasie – wspomniała Joanna Misiakowska.

Najlepsza ozdoba ludowa

W tym roku wybierano najciekawszą i najładniejszą ozdobę ludową. Konkurencja i pomysłowość były ogromne. Były stroiki damskie i czapeczki z ozdobami dla panów, przepiękne hafty i koronki z motywami ludowymi. Nie brakowało stroików na różne okazje świąteczne oraz typowych zestawów dekoracyjnych dla domu.

W kategorii instytucji na najciekawszą ozdobę ludową pierwsze miejsce zdobyły dzieci ze świetlicy przy Szkole Podstawowej im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Wyszogrodzie. Drugie miejsce przypadło uczniom z ZS im. Jana Śniadeckiego, a trzecie ex aequo – SP im. Fryderyka Chopina w Kobylnikach oraz Stowarzyszeniu Wzajemnej Współpracy z Lasocina. Natomiast w kategorii indywidualnej w tym samym konkursie najlepsi okazali się – Grażyna Kurzyńska i jej syn Damian. Ta rodzina podwójnie zaskoczyła – podczas imprezy pokazali okazy ze swej hodowli kur czubatek polskich, które każdy mógł podziwiać przed wejściem do auli. Przyciągały one wzrok pstrokatym wyglądem i gdakaniem. Drugie miejsce w konkursie ozdób wywalczyła Halina Nowacka. Natomiast trzecie ex aequo – Maria Kopera, Zofia Krystek oraz uczeń z ZS – Kuba Krzemiński.

Chleb jak marzenie

Tradycyjnie, jak co roku, wybierano najlepszy chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Konkursowi temu towarzyszyły ogromne emocje. Do rywalizacji na najlepszy chleb stanęła rekordowa ilość uczestników. Aż 21 jeden zgłoszeń w kategorii zbiorowej i indywidualnej.

Co roku też walka o laury jest niezwykle zacięta. Oferowane wypieki chlebowe zachwycają smakiem i pomysłowością wykonania. Szczególnie zaskakujące są zastosowane dodatki – ziarna, a nawet składniki. W tym roku zwycięski bochenek wypieczony został na bazie bananów.

W kategorii zbiorowej najsmaczniejszy chleb wykonali przedstawiciele Szkoły Podstawowej w Rębowie. Drugie miejsce przypadło SP w Kobylnikach, a trzecie Stowarzyszeniu Zapatrzeni w Baczyńskiego z Wyszogrodu. Natomiast w kategorii indywidualnej bezkonkurencyjna była Monika Wójcik, przed Martyną Sobocińską na drugim miejscu. Trzecia nagroda trafiła do rąk Dawida Brzezińskiego – ucznia SP w Wyszogrodzie, najmłodszego w tym gronie piekarzy. Jednak, jak zauważyli jurorzy, zdobywca trzeciego miejsca oczarował wszystkich swym wypiekiem.

– Jak widać, kucharzenie i pieczenie jest jego pasją. Rośnie nam zatem talent kulinarny, który warto docenić – stwierdziła po konkursie Joanna Misiakowska.

 Nie tylko wypieki

Wśród gości na imprezie byli m.in. Barbara Dominikiewicz – przewodnicząca Rady Gminy i Miasta Wyszogród, wyszogrodzcy radni, a także przedstawiciele z rady powiatu oraz placówek oświatowych powiatu płockiego i sochaczewskiego. Pojawiło się też Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Malwa” z Małej Wsi, Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Nasze Ostrowy” oraz uczniów z klasy hotelarskiej ZS im. Stanisława Staszica w Gąbinie, którzy przygotowali smakowite chleby i wyroby regionalne.

Uroczystość uświetnił m.in. występ Zespołu Tanecznego „Mavilena” z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Wyszogrodzie. Najciekawszym punktem obchodów okazał się quiz wymyślony i poprowadzony przez uczniów – Dominikę Siekierę i Bartosza Fabrowicza, w którym udział wzięli goście. Trzeba było się wykazać wiedzą o chlebie i jego powstawaniu.

Na koniec goście mogli spróbować wystawianych produktów. Były jak zwykle nie tylko chleby i inne wypieki, ale też przetwory z owoców, warzyw i grzybów. Pojawił się też wspaniały tort chlebowo-czekoladowy, przygotowany przez finalistkę kulinarnego konkursu telewizyjnego.

Patronat honorowy nad Dniem Chleba objął Mariusz Bieniek, starosta płocki, jednocześnie sponsor atrakcyjnych nagród konkursowych.

Bogumila Nowak

Fot. ZS Wyszogród

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKlucz do wiedzy
Następny artykułZaproszenie na warsztaty