Strona główna Kuchnia Słodkie placuszki z kaszy

Słodkie placuszki z kaszy

160
0
PODZIEL SIĘ

100g kaszy gryczanej palonej Halina, 2 jajka, 80g cukru, 1 duże jabłko, 120ml mleka migdałowego lub zwykłego, 100g mąki gryczanej, 1 łyżeczka cynamonu, drobne owoce (maliny, borówki, truskawki), cukier puder

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.   Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Partiami smażymy na oleju, aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami oprószone cukrem pudrem. Smacznego!