Strona główna Kuchnia Tarta z musem jeżynowym

Tarta z musem jeżynowym

56
0
PODZIEL SIĘ

Ciasto: 120 g Szpinaku młodego marki Eisberg, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (płaska), 100 g cukru, 220 g mąki tortowej, 60 ml oleju, sok z połówki cytryny, opakowanie cukru wanilinowego, 60 g masła

Mus: opakowanie serka mascarpone 250 g, śmietanka 36% 200 ml, sok z połówki cytryny, 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu), 4 łyżki cukru pudru, dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda

Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania. Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito, tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty, dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułStrażacy na start
Następny artykułJAK OPÓŹNIĆ STARZENIE