Strona główna Kuchnia Karkówka grillowana z warzywami

Karkówka grillowana z warzywami

56
0
PODZIEL SIĘ

1 opakowanie karkówki z Kubełka Pyszności ZM Pekpol, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 1 czerwona cebula, 8 zielonych szparagów, 4 średnie ziemniaki, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki), 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół kostki masła, 1/4 białej kapusty, 1 marchewka, 1 mała cebula, garść szpinaku, 200 ml jogurtu typu greckiego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę obieramy i razem z cukinią kroimy na 1 cm plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i delikatnie obieramy ze skórki. Czosnek i zioła siekamy. Połowę ziół i połowę czosnku mieszamy z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieszczamy w misce i dodajemy oliwę z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Miękkie masło mieszamy z pozostałym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Kapustę siekamy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę, szpinak jak nam wygodnie. Z jogurtu, cytryny i miodu przygotowujemy dresing. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa, dressing i natkę pietruszki.

Karkówkę i wszystkie warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 20 minut. Podajemy z masłem ziołowym i sałatką Colesław. Smacznego!

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNowy dach na szkole
Następny artykułSTOPY PRZYSZŁEJ MAMY