Strona główna Kuchnia Sycylijskie arancini

Sycylijskie arancini

157
0
PODZIEL SIĘ

2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta), 1 cebula, 600 ml bulionu lub wody, 50 g masła, 50 g tartego parmezanu, 100 g sera mozzarella, 2 roztrzepane jajka, 100 g bułki tartej, sól i pieprz, olej do głębokiego smażenia, mąka do obtoczenia.

Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty. Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny. Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu, formując kształt jajek. Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawić solą i pieprzem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNICI ODMŁODZĄ SKÓRĘ
Następny artykułTeatr i ekologia