Strona główna Kuchnia Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem

88
0
PODZIEL SIĘ

100 g Rukoli Giardinio marki Eisberg, 400 g arbuza, 1 puszka kukurydzy, 200 g sera feta,6 plastrów szynki dojrzewającej, 4 łyżki ziaren słonecznika

Sos miodowy: 7 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżeczki musztardy łagodnej, 4 łyżeczki miodu, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Składniki na sos wymieszać i zostawić na 15 minut w lodówce, dla uzyskania intensywności smaku. Rukolę umyć i osuszyć. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Arbuz oczyścić z pestek i pokroić   w kostkę, ser feta również.  Szynkę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski razem z arbuzem, rukolą, słonecznikiem, szynką i fetą. Składniki polać sosem i wymieszać.