Strona główna Kuchnia Chatka szpinakowo-łososiowa

Chatka szpinakowo-łososiowa

152
0
PODZIEL SIĘ

Ciasto: 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg, 2 szklanki mąki pszennej, 4 duże jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju

Nadzienie: 200 g serka śniadaniowego, 50 g sera feta, 150 g łososia wędzonego w plastrach, sól, pieprz

Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.

Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSportowa inwestycja
Następny artykułKanał zamiast podgrodzia