W ostatnich dniach maja br. uczniowie Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie z klas gastronomicznych i hotelarskich uczestniczyli w niezwykle ciekawych kursach zawodowych realizowanych w ramach projektu „Zawodowcy na start”.
20 maja brali udział w szkoleniu „Ryby i owoce morza”, w ramach którego przygotowywali m.in. małże z Nowej Zelandii w pomidorach, przegrzebki w brandy, krem z raków oraz langustynki w sosie czosnkowym. Zajęcia prowadziła Anna Klajmon, szefowa restauracji Las w Warszawie, bliżej znana z piątej edycji programu Top Chef.
28 i 29 maj odbyło się szkolenie „Serwisy kelnerskie”, które prowadził Mateusz Smulski, manager restauracji Moonsfera i Olkuska 7 w Warszawie. Uczestnicy zajęć poznawali rodzaje win, kaw, herbat oraz sposoby ich prawidłowego podawania.
Przed uczniami Iwaszkiewicza kolejne szkolenie dotyczące czekolady.
Wszystkie wymienione kursy odbyły się w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie.
ZS