Strona główna Uroda OLEJ ARGANOWY

OLEJ ARGANOWY

234
0
PODZIEL SIĘ

Unikatowy olej arganowy należy do najrzadziej występujących na świecie. Uzyskuje się go z tłoczonych owoców drzewa arganowego, które rośnie tylko na niewielkim obszarze Maroka. Jest najcenniejszym składnikiem marokańskich kosmetyków. Dziś staje się także surowcem poszukiwanym przez firmy kosmetyczne.

Olej arganowy to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym. Wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni skórę przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest podstawowym składnikiem marokańskich kosmetyków. Z wielkim powodzeniem stosowany jest jako olej do masażu. Wspomaga także terapię trądziku młodzieńczego.

Olej arganowy jest więc cennym surowcem o działaniu pielęgnacyjnym i antystarzeniowym.

Zawiera bogactwo podstawowych kwasów tłuszczowych, w tym bardzo cenny kwas linolowy, prekursor witaminy F. Podstawowe kwasy tłuszczowe są bardzo istotne w odpowiednim nawilżeniu skóry – zapobiega przesuszeniu i utracie elastyczności.

Olej arganowy jest także naturalnym źródłem witaminy E o silnym działaniu antyrodnikowym i przeciwutleniającym. Zawiera jej dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek.

Olej arganowy zawiera również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciw rodnikowym, stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki i chroni tkankę łączną. Stosowanie oleju arganowego na skórę odbudowuje jej płaszcz hydrolipidowy i zwiększa zawartość składników odżywczych.

Olej arganowy ma bogate zastosowanie w kuchni afrykańskiej, a także w medycynie, która wykorzystuje jego działanie terapeutyczne. Stosuje się go do masażu w terapii dolegliwości reumatycznych. Przy ospie wietrznej, egzemie i przy pęknięciach skóry. Przyspiesza także gojenie się poparzeń. Posiada substancje o działaniu naprawczym i regenerującym. Łagodzi bóle stawów oraz zapobiega miażdżycy.

Hanna Kasztelan

fot.pixabay

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSałatka finezyjna
Następny artykułOstatnie dni muszli