Strona główna Kuchnia Cytrynowy sernik bez pieczenia

Cytrynowy sernik bez pieczenia

144
0
PODZIEL SIĘ

Spód ciasta: 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch), 100g roztopionego masła

Sernik: 500g serka mascarpone, 300g śmietany 36%, niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem), sok z 1 dużej cytryny, 1 czubata łyżka żelatyny, 4 łyżki wody, 1 opakowanie borówek, kilka listków mięty

Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folią spożywczą. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.   Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.