Strona główna Nowa Sucha Pokażmy dziedzictwo kulinarne

Pokażmy dziedzictwo kulinarne

103
0
PODZIEL SIĘ

W tym roku odbywa się już 19. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy, oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną, i tradycyjną. Powiat sochaczewski jednak w niewielkim stopniu uczestniczy w tych zmaganiach i to mimo tego, że nie brak tu oryginalnych, ciekawych produktów i dań. Czy i w tym roku zabraknie uczestników z naszego terenu.

 – Przygotowanie się do takiego konkursu, to ogromne przedsięwzięcie. Łatwo się zgłosić, gorzej jest z wykonaniem. Zwłaszcza, gdy prowadzi się gospodarstwo agroturystyczne, to wyjazd na takie eliminacje, a jeśli się je przejdzie to na dalsze etapy konkursu, jest ogromnym wysiłkiem. To nie tylko przygotowanie konkursowej potrawy czy produktu, to także przygotowanie ekspozycji. A za tym idzie spory wydatek. Nie każdego na to stać. Z drugiej strony to bardzo kuszące, móc wprowadzić swój produkt na rynek – mówi pani Halina, zajmująca się w swoim gospodarstwie agroturystycznym produkcją domowych wędlin.

 Potencjał jest, środków brak

 O tym, że powiat sochaczewski ma ogromny potencjał w kulinarnym dziedzictwie, można przekonać się na targach i kiermaszach, gdzie lokalni producenci prezentują swe wyroby. Najczęściej pojawiają się oni przy okazji świąt oraz targów rolnych. Właśnie na tych ostatnich wybierane są lokalne produkty. To też, jakby przepustka promująca dany produkt i zachęcająca do wyjścia poza region

„Nasza podróż po smakach regionów w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” trwa już dziewiętnaście lat. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez szybką przemysłową żywność. Nie mniej ważne jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości” – informują organizatorzy konkursu.

Przedsięwzięcie to wspierają lokalne ośrodki doradztwa rolniczego i urzędy marszałkowskie. Od 2007 roku partnerem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” jest także Związek Województw RP. Marszałkowie wspierają finansowo ten konkurs i co roku obejmują go patronatami. To od nich zależy, w jak dużym stopniu uda się odszukać produkty warte zachowania dla potomnych.

Trzeba dużego samozaparcia i uporu, aby doprowadzić swój pomysł do finału konkursu. To nie jest łatwe. Czasem udaje się to na szczeblu wojewódzkim, a czasem ogólnopolskim. Trzeba wierzyć w siebie – przekonywał Andrzej Ciołkowski, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej, producent olenderskich powideł.

Jednak wprowadzenie powideł i wypromowanie tego produktu, jak zauważa, było wielkim przedsięwzięciem marketingowym i wymagało wielkiej pracy. Nie każdy ma tyle uporu, co jednak nie znaczy, że tych produktów nie ma.

 Trzeba się pokazać

Coraz większą rolę w odkrywaniu i propagowaniu lokalnych potraw i produktów mają Koła Gospodyń Wiejskich, które w gminach stopniowo reaktywują się i zabiegają o utrwalanie tradycji lokalnych. Jednym z najaktywniejszych na terenie powiatu sochaczewskiego są „Kreatywni” – Koło Gospodyń Wiejskich w Kozłowie Biskupim i Kornelinie. Panie te, choć działają od niedawna, potrafiły już pokazać się na kilku znaczących imprezach ze swymi produktami. Wcześniej działały indywidualnie, np. prezentując domowe wypieki oraz nalewki w czasie kiermaszów. Ostatnio błysnęły na ogólnopolskim konkursie „Bitwa Regionów”.

Również ambitnie działają lokalne stowarzyszenia w Młodzieszynie, Brochowie i gminie Sochaczew, skupiające aktywne osoby. Szansą dla nich są właśnie koła gospodyń wiejskich, gdyż indywidualnie promowanie swych rodzinnych, mało znanych receptur jest raczej niemożliwie z powodów finansowych.

W ciągu kolejnych edycji konkursu „Dziedzictwa Kulinarnego” stworzono jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także mniejszości narodowych. Konkurs ten pokazał, jak oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci nie tylko w kraju, ale i za granicą. Większość z tych produktów wpisanych jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiadających certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” mogą poszczycić się certyfikatami „Jakość Tradycja”, jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.

Na Mazowszu wybierane potrawy i produkty lokalne będą 1 czerwca w Górze Kalwarii. Ogólnopolski finał w Poznaniu w czasie Targów „Smaki Regionów” 28-30 września..

Bogumiła Nowak

Fot. KGW Kozłów Biskupi i Kornelin