Strona główna Mazowsze Wiosennie i smacznie podczas majówki w skansenie

Wiosennie i smacznie podczas majówki w skansenie

140
0
PODZIEL SIĘ

Zgodnie z tradycją Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powitało maj zabawami dla całej rodziny, piknikiem na świeżym powietrzu, pokazami prac wiejskich i rzemiosła, a także widowiskami folklorystycznymi. Wielka Majówka w skansenie trwała od 1 do 5 maja.

Słoneczna, ciepła pogoda stanowiła miłe zaproszenie do wypoczynku na świeżym powietrzu oraz poznawania mazowieckiego folkloru. W sumie podczas długiego majowego weekendy skansen odwiedziło ponad 7000 osób.

W pierwszych dniach maja muzealna wieś tętniła życiem. Podczas imprez plenerowych „Majówka w skansenie” odbywającej się 1 i 3 maja, a także „Gotowanie na polanie”, 5 maja zwiedzający mieli szansę przyjrzeć się zajęciom chłopskim i rzemiosłu związanym z okresem wiosennym. W obejściach krzątały się gospodynie zaabsorbowane codziennymi obowiązkami. Wycinały z papieru firanki, prały na tarze, haftowały i ubijały masło w kierzance. W wielu prezentacjach zwiedzający brali aktywny udział. Tworzyli z bibuły kwiaty, kręcili powrozy, pomagali w tłoczeniu oleju rzepakowego czy ubijaniu masła. Nie zabrakło też chętnych do prania na tarze i maglowania bielizny za pomocą maglownicy, w czym dzielnie asystowali najmłodsi donosząc nosidłami wodę. Wiosna to też czas prac polowych. Gospodarze wyszli do orki, bronowania, siewu konnego i sadzenia ziemniaków. Warsztaty dawnych rzemieślników ponownie wypełniła praca. Uczestnicy imprezy spotkać mogli stolarza, szewca, kowala, garncarza czy plecionkarza. Również dla dzieci przygotowano wiele niespodzianek. W dawnej izbie lekcyjnej maluchy uczyły się pisać stalówką, wykonywały biało-czerwone kotyliony i poznawały życie uczniów z początku XX wieku. Na podwórku za szkołą uczyły się chodzić na szczudłach, toczyć obręcze, grać w serso i strzelać z procy. Ich ogromny entuzjazm wzbudziły jednak przede wszystkim konkursy z nagrodami, w których wraz z rodzicami, dziadkami i starszym rodzeństwem musiały wykazać się sprytem, pomysłowością oraz szybkością. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszu znalazły się wyroby rękodzieła, tradycyjne potrawy i napoje, a także szeroki wybór produktów pszczelich. 1 maja na muzealnej scenie wystąpił Zespół Ludowy OŻAROWIACY z Ożarowa Mazowieckiego, prezentując regionalne tańce i przyśpiewki ludowe. Trzeci dzień długiego weekendu majowego w skansenie zdominowały występy Gminnej Orkiestry Dętej ze Starej Białej i Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Kurzętnika, zaś 5 maja publiczność uczestniczyła w koncercie „TAŃCE POLSKIE” w wykonaniu Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca SANNIKI. Nie zabrakło też wiejskiej kapeli Pana Jacka, która w przerwach między występami przygrywała znane przyśpiewki oraz melodie ludowe. 1 i 5 maja członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy przedstawili sceny z życia dawnej wsi, włączając w nie zwiedzających.

5 maja, podczas „Gotowania na polanie” w muzealnym kościele odprawiona została uroczysta msza święta w intencji rolników i urodzaju. Najmłodsi dowiedzieć się mogli jak przebiega obróbka ziarna w trakcie pokazów „Jak to ze zbożem było?” Zwiedzający smakowali napoju z mniszka lekarskiego. Najważniejszym punktem programu wydarzenia był konkurs na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Wzięły w nim udział członkinie kół gospodyń wiejskich i kucharze z całego Mazowsza. W rywalizacji ocenione zostały 33 dania i produkty spożywcze. Wyboru najlepszych propozycji dokonała komisja konkursowa, w skład której weszli też sami zwiedzający.

A oto wyniki konkursu:

w kategorii “Zupa” zwyciężyła czarnina z kluskami ziemniaczanymi przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharci

w kategorii “Danie jarskie” zwyciężyły kluski ziemniaczane przygotowane przez Centrum Konferencyjno-Rekreacyjne Hotel Skansen Conference & Spa

w kategorii “Potrawa mięsna” zwyciężyło koźlę na wilczy apetyt przygotowane przez Mirosławę Wilk, „Tradycyjne jadło”

w kategorii “Przekąska” zwyciężył salceson z perliczki przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grodkowa-Zawisze

w kategorii “Deser” zwyciężył sernik z konfiturą z czarnej porzeczki przygotowany przez Mirosławę Wilk, „Tradycyjne jadło”

w kategorii “Napój” zwyciężył miód pitny przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharcic

Zwycięzcy otrzymali sprzęt kuchenny, wydawnictwa albumowe i pamiątkowe dyplomy. Wszystkich zwycięskich potraw można było posmakować na stoiskach wystawców podczas kiermaszu produktów tradycyjnych i regionalnych.

Wielka Majówka w skansenie dostarczyła zwiedzającym wielu wrażeń i emocji. Majowymi imprezami plenerowymi skansen w Sierpcu otworzył sezon turystyczny. Tej wiosny i lata na zwiedzających czekać będzie wiele atrakcji. Już teraz zachęcamy do zwiedzania wystawy „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” prezentowanej we wnętrzach chałup chłopskich i dworów ziemiańskich. W każdą niedzielę zachęcamy do udziału w niepowtarzalnej podróży do świata zapomnianych tradycji i wierzeń w ramach imprez z cyklu „Niedziela w skansenie”. A za miesiąc, 2 czerwca 2019r. Muzeum zamieni się w wielki plac zabaw podczas „Dnia Dziecka w skansenie.” Serdecznie zapraszamy!

Jarosław Asztemborski

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLos Blancos wygrywa
Następny artykułSERIA PORAŻEK PIASTA