Strona główna Powiat Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej

Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej

184
0
PODZIEL SIĘ
????????????????????????????????????

Już czwarty raz pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stała się areną rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej. 4 kwietnia 2019 roku odbył się finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”.

Do rywalizacji przystąpiły dwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r. oraz cztery drużyny z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Jury degustacyjne w składzie: dyrektor szkoły Hanna Bonecka, wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna, Urszula Opasiak – dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie, Anna Ulicka – wicedyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, Agnieszka Mućka – kierownik Kształcenia Praktycznego w Iwaszkiewiczu oraz Elżbieta Sobczyńska z zespołu do spraw promocji szkoły, zostało postawione przed bardzo trudnym zadaniem. Komisja musiała ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd, smak, dobór składników, a także zgodność z regionalną tradycją. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców:

I miejsce: Aleksandra Hołoś i Daniel Nosarzewski z klasy III technikum w Iwaszkiewiczu, którzy przygotowali kaczkę z glazurowanymi brokułami w owocowej otoczce;

II miejsce: Karolina Rogeńska oraz Patryk Pasiński z klasy II technikum w Iwaszkiewiczu, którzy przygotowali nadziewańce drobiowe z kolorową sałatką;

III miejsce: Izabela Lewandowska i Joanna Kacprzak z klasy II technikum w Iwaszkiewiczu, które przygotowały kurczaka w gnieździe w słonecznym puree.

Pozostali uczestnicy konkursu Karolina Lipińska, Weronika Gołębiowska, Wiktoria Żakowska i Jarosław Bujko z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego „Ogrodnik” oraz Mateusz Borecki i Kacper Kornacki z Iwaszkiewicza zostali nagrodzeni za zajęcie czwartego miejsca.

Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali min. pamiątkowe dyplomy, książki o tematyce kulinarnej, akcesoria gastronomiczne, wejściówki na basen i siłownię. Sponsorami nagród w konkursie byli: starosta sochaczewski Jolanta Gonta, państwo Ewa i Janusz Bąbałowie – właściciele sklepu spożywczego „U Janusza”, gospodarstwo rolne Grzegorza Stasiaka, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sochaczewie, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w Warszawie oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza. Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują uczestnikom i sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

E.S.