Strona główna Kuchnia Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

184
0
PODZIEL SIĘ

1 laska kiełbasy kurpiowskie specjały ZM Pekpol, 20 dag wędzonego boczku, plaster ciasta francuskiego, 1 litr bulionu drobiowego, 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżeczki chrzanu, łyżeczka majeranku, łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku, 4 jajka.

Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5 cm, owiń paskami kiełbasę i piecz przez 15-20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Do bulionu wlej zakwas, zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać.

Żurek podawaj z boczkiem, łyżeczką chrzanu do każdej porcji oraz z kiełbasą w cieście i jajkiem. Smacznego!