Strona główna Kuchnia Quiche z cukinią

Quiche z cukinią

74
0
PODZIEL SIĘ

20 dkg mąki pszennej, 10 dkg zimnego masła, 1 jajko, 1/3 łyżeczki soli, tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie: 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar), 1/2 cukinii, 2 pory,   1 kostka sera feta, 2 jajka, 18 dkg śmietany 30%

Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.

Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.

Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.