Strona główna Kuchnia Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

79
0
PODZIEL SIĘ

Ciasto: 200 g szpinaku młodego marki Eisberg, 3 jajka, 2 szklanki mąki krupczatki, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja: pestki granatu, borówki amerykańskie.

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPOLECAMY ZABIEGI WIOSNĄ
Następny artykułŻywa lekcja historii