Strona główna Kuchnia Serowe mini pączki

Serowe mini pączki

128
0
PODZIEL SIĘ
Fresh delicious homemade sour cream ball doughnuts with cinnamon sugar

30 g świeżych drożdży, 500 ml mleka świeżego 3,2% od OSM Piątnica, 500 g mąki pszennej, 2 żółtka jaj, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżki spirytusu, 150 g twarogu wiejskiego półtłustego od OSM Piątnica, olej rzepakowy do smażenia, cukier puder do posypania

Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Smacznego!