Strona główna Kuchnia Smakowe roladki twarogowe

Smakowe roladki twarogowe

398
0
PODZIEL SIĘ
Cottage cheese with colorful stuffing on wooden cutting board

500 g twarogu wiejskiego np. od OSM Piątnica, sól do smaku, ulubione dodatki np.: prażona cebulka, szczypiorek, koperek,papryka słodka lub ostra, suszone lub świeże zioła, uprażone ziarna sezamu, orzeszki zmielone

Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Suchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi. Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki. Smacznego!