Strona główna Kuchnia Świąteczny żurek z grzybami

Świąteczny żurek z grzybami

125
0
PODZIEL SIĘ

10 g suszonych podgrzybków, 1 średnia cebula, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, 2 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ małego selera, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1,5 l wody, 0,5 l gotowego zakwasu na żurek, 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki, sól i pieprz do smaku, 1 burak czerwony

Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serki topione, majeranek i rozdrobniony czosnek. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły. Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku. Smacznego!

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzekał sto lat na pogrzeb
Następny artykułPies to nie prezent