Strona główna Kuchnia Pierogi z serkiem wiejskim

Pierogi z serkiem wiejskim

87
0
PODZIEL SIĘ

Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 250 ml letniej wody

Składniki do farszu: 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków, 2 średnie cebule, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła, 3 sztuki Serka wiejskiego OSM Piątnica 120 g, sól, pieprz do smaku

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem. Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNiedziela z Mikołajem
Następny artykułWitaminowe złuszczanie