Strona główna Edukacja Kształcenie przez praktykę

Kształcenie przez praktykę

98
0
PODZIEL SIĘ

W listopadzie po raz kolejny uczniowie klas technikum gastronomicznego w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach zawodowych prowadzonych przez profesjonalistów. Tym razem spotkanie dotyczyło realizacji projektu Związku Polskie Mięso, „Wybieram wieprzowinę”.

Projekt realizowany był w formie prelekcji prowadzonej przez szefa kuchni Marcina Budynka oraz dietetyka Judytę Szymkowiak.

Słuchacze poznali różne rasy trzody chlewnej hodowane w Polsce, Europie i na świecie, oraz wykorzystanie ich mięsa w przetwórstwie i gastronomii.

Ponadto odbyła się część praktyczna warsztatów, w której uczestniczyło 20 uczniów. Pod okiem kucharzy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka sporządzali potrawy z wieprzowiny, m.in. żeberka w sosie BBQ, schab grillowany sous-vide, kotlety wieprzowe z kością i polędwiczki. Obserwowali pracę instruktorów i pod ich czujnym okiem sporządzali dodatki do potraw i komponowali całe dania. Wszystko odbywało się pod presją czasu, ale w bardzo sympatycznej atmosferze.

Nauczyciele zawodu w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza zwracają bardzo dużą uwagę na kształcenie praktyczne poza ławką szkolną. Wykorzystują do tego warsztaty, wycieczki zawodowe, innowacje pedagogiczne i projekty unijne. Wszystko to po to, żeby absolwenci Iwaszkiewicza byli gotowi od razu po szkole zaistnieć na rynku pracy.

D.W