Strona główna Kuchnia Rozgrzewający mus dyniowy

Rozgrzewający mus dyniowy

82
0
PODZIEL SIĘ

1 dynia, kilka liści jarmużu marki Eisberg, 1,5 litra rosołu, 2 szalotki, 3 ząbki czosnku, 400 ml mleka kokosowego, sól i pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego, ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem. Smacznego!

fot. Pixabay

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTęcza zblakła
Następny artykułOperator dla kart