Przez cztery tygodnie 7 uczniów klas technikum hotelarstwa oraz 9 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywało doświadczenie zawodowe na stażach w Grenadzie.
Ta kolejna grupa uczniów Iwaszkiewicza ponownie uczestniczyła w projekcie Erasmus + zorganizowanym przez Szkołę w ramach współpracy z firmą UPEMI. W szkolnym bistro „Hiszpańskie Smaki” została podsumowana tegoroczna edycja projektu „Grasz o Europejski Staż”.
Uczestnicy projektu pochwalili się zdobytymi umiejętnościami kulinarnymi i obsługi przed społecznością szkolną i zaproszonymi gośćmi. Bistro zaszczyciły swoja obecnością: Urszula Opasiak – dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie oraz przedstawicielki firmy UPEMI – Natalia Kamińska i Joanna Olizarowska.
W trakcie oficjalnego spotkania z dyrekcją Szkoły: Hanną Bonecką oraz wicedyrektorem Renatą Skoneczną-Leśniewską, uczestnicy projektu otrzymali certyfikaty, zaświadczające realizację stażu oraz zaświadczenia ukończenia przygotowującego kursu języka hiszpańskiego.
Goście, otoczeni aromatem zupy z soczewicy z chorizzo, rozsmakowani w empanadillas z garbanzos, oczarowani słodkością churros i nutą pomarańczowego ciasta, przenieśli się w klimat słonecznej, przyjaznej Andaluzji.
Nauczyciele i uczniowie Iwaszkiewicza wyrażają nadzieję, że za rok o tej samej porze będą mieli szansę podsumowywać kolejny wyjazd projektowy.
Agnieszka Mućka