Strona główna Powiat Słodkości w „Ogrodniku”

Słodkości w „Ogrodniku”

159
0
PODZIEL SIĘ

W ramach projektu unijnego „Zawodowcy na start”, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zakończyli właśnie cykl zajęć praktycznych z cukiernictwa. Ich tematyka to: „Akademia czekolady”, „Torty i ciasta”, a także „Ozdabianie ciast i wypieki z ciasta francuskiego”.

Każdy temat obejmował po 16 godzin zajęć praktycznych. Jest to o tyle ważne, że program nauczania w TŻiUG obejmuje mało treści z zakresu cukiernictwa.

W zajęciach brały udział dwie 12 -osobowe grupy uczniów. Każdy mógł nauczyć się wykonywać rozmaite słodkości. Od pralin, poprzez klasyczne ciasta, aż po wykwintne torty. Zajęcia obejmowały cały proces technologiczny: od mieszania mąki i jaj, po najnowsze trendy w sztuce zdobienia wyrobów cukierniczych.

Warsztaty zdobyły dobrą renomę, niektóre były chętnie obserwowane przez dyrekcję i nauczycieli przedmiotów zawodowych. Profesjonalne szkolenie, zgodne z najnowszymi trendami w cukiernictwie, to zasługa prowadzących je uznanych mistrzów cukiernictwa i trenerów m.in. Pawła Zalewskiego, Teresy Michałczak i Pawła Gurtowskiego.

Uczniowie mieli możliwość posługiwania się profesjonalnym sprzętem, a także poznali specjalne surowce przeznaczone do cukiernictwa. Dużo też opowiadali o kulisach zawodu i perspektywach pracy.

Nauczyciele i dyrekcja z ogromną satysfakcją słuchali pochwał pod adresem uczniów. Prowadzący docenili ich zaangażowanie i kreatywność. Kilka uczennic zostało zaś wyróżnionych za bardzo wysokie umiejętności cukiernicze. Jeśli pójdą tą drogą, sukces w branży gwarantowany. W galerii obrazki z zajęć i ich efekty. Smacznego!

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z „Ogrodnika” rozpoczęli cykl szkoleń w Akademii Kulinarnej Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim. Na Warsztaty pojechało 10 uczniów z różnych klas.

Tematem pierwszego szkolenia była kuchnia włoska Pizza&Pasta. Uczniowie pod okiem wykwalifikowanego kucharza Karola Lisińskiego sporządzali tradycyjne potrawy kuchni włoskiej, m. in.: Prosciutto di Bufala, Spaghetti all’Amatriciana, Penne Carbonara, Lasagne, Gnocchi, Risotto Gamberi i klasyczną włoską pizzę. Szkolenie było przeprowadzone bardzo profesjonalnie, w świetnie wyposażonej kuchni z bogatym asortymentem surowców. Zajęcia te przybliżyły naszym uczniom tradycje, historię i kulturę kuchni włoskiej.

ZSRCKU

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWójt się nie zmieni
Następny artykułKronika kryminalna