Strona główna Kuchnia Zupa z krewetkami

Zupa z krewetkami

106
0
PODZIEL SIĘ
Hot Tom Yum soup in black bowl with chopsticks

4 szalotki, 2 łyżki oleju, 2 l bulionu rybno-warzywnego, ½ puszki grzybów słomianych w zalewie, 2 cm świeżego imbiru, 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki cukru, 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki, 100 ml mleka kokosowego, 6 pomidorków koktajlowych, 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza), kiełki rzodkiewki, czarny sezam, świeża kolendra.

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki. Smacznego!