Strona główna Kuchnia Frykadelki cielęce

Frykadelki cielęce

80
0
PODZIEL SIĘ
Fried minced pork patties meat with steamed potato, zucchini, leek and sun dried tomato

1 kg cielęciny mielonej, 1 czerstwa bułka pszenna, ok. 150 ml mleka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 150 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki, mąka do obtoczenia, masło klarowane do smażenia

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50g) okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 mały por (jasna część), 4 pomidory suszone w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych, sól i pieprz do smaku, świeże oregano

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.

Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNowa kotłownia w szkole
Następny artykułKronika kryminalna