Strona główna Kuchnia Babeczka serowo-ziemniaczana

Babeczka serowo-ziemniaczana

118
0
PODZIEL SIĘ

1 paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger, około 1,5 kg ziemniaków, 150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry, ½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego, 3 średniej wielkości cebule, 500 g śmietany lub jogurtu naturalnego, 100 g masła, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 gałązki koperku, gęsty ocet/sos balsamiczny, świeżo mielony pieprz, sól

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości. Boczek pokroić w kostkę
i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków. Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyć na wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego. Smacznego!