Strona główna Iłów Festiwal w powidlanym zakątku

Festiwal w powidlanym zakątku

82
0
PODZIEL SIĘ

W piękną, słoneczną pogodę w sobotę 8 września odbył się w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Jastrzębcem” we wsi Przejma gmina Iłów, III Olenderfest – Festiwal Powideł Olenderskich. Organizatorem tej plenerowej imprezy było Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej.

 Festiwal Powideł, to jedno z wielu działań, jakie realizuje od lat Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej, mające na celu kultywowanie tradycji olenderskich.

Miejsce, w którym zorganizowana została już po raz trzeci tego rodzaju impreza, wielokrotnie gromadziło rzesze widzów i słuchaczy, zainteresowanych tematyką osadnictwa olenderskiego na naszym terenie. Odbywały się wykłady, wystawy, pokazy, spotkania z rzemieślnikami reprezentującymi ginące zawody, posługującymi się dawnymi narzędziami.Pielęgnują tradycje

 Właściciele gospodarstwa agroturystycznego „Pod Jastrzębcem” z pasją godną podziwu inspirują i prowadzą działania edukacyjne wśród mieszkańców, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, wykorzystując do tego bazę lokalową, nazwaną „Powidlany Zakątek”. Można tutaj zobaczyć dawne, oryginalne urządzenia do produkcji powideł, w tym miedziany kocioł, prasę do wyciskania soku z buraków, jak również maszyny i urządzenia gospodarskie używane przed dziesiątkami lat na wsi. Właściciele gospodarstwa posiadają certyfikat produktu regionalnego na wytwarzane u siebie powidła z buraków cukrowych, nadany przez marszałka województwa mazowieckiego.

Sobotnią imprezę otworzył prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej Andrzej Ciołkowski, zapraszając wszystkich do korzystania z przygotowanych atrakcji festiwalowych. Wśród przybyłych licznie gości był między innymi wójt gminy Iłów Roman Kujawa, wójt sąsiedniej gminy Słubice Krzysztof Dylicki, przedstawiciel ambasady Królestwa Niderlandów Dorota van den Bercken wraz z grupą młodzieży, Agnieszka Żukowska, prezes Lokalnej Grupy Działania „Aktywni Razem”, Magdalena Lica Kaczan z Muzeum Mazowieckiego w Płocku, członkowie stowarzyszenia „Nad Bzurą”, stoiska rzemieślników różnych branż.

Edukacja i rozrywka

 Sobotnia impreza plenerowa miała charakter edukacyjny, jak również integracyjny i rozrywkowy. Młodzież uczestniczyła w warsztatach stolarskich, pokazie wyplatania płotu z gałęzi łozinowych, czy też pokazie wyplatania koszyków z wikliny.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również wystawy udostępnione przez Muzeum Mazowieckie w Płocku: „Osadnictwo Olenderskie na Mazowszu”, „Zaczęło się od sierpa”. Można było zobaczyć także inne urządzenia gospodarskie, na przykład młocarnię, wialnię, młynek do mielenia zboża. Organizatorzy przygotowali także pokaz gotowania powideł z buraków cukrowych, wszyscy mieli możliwość degustacji tego słodkiego smakołyku. Tomasz Ciołkowski z gospodarstwa agroturystycznego „Pod Jastrzębcem” podpisał Deklarację Czystszej Produkcji – dokument przygotowany przez Krajowe Stowarzyszenie Polski Ruch Czystszej Produkcji, które reprezentowała Krystyna Lenarczyk, Sekretarz Zarządu Krajowego.

Dla wszystkich uczestników przygotowano oprócz tradycyjnego żurku, bigosu, pierogów również oryginalne menu: sytochę, porkę, siake fusier. Nie zabrakło ciasta drożdżowego, pieczywa orkiszowego, cydru, soku tłoczonego na miejscu z owoców pobliskiego sadu ekologicznego. Na stoiskach można było nabyć miód z pobliskiej pasieki oraz powidła z buraków cukrowych. Jednym słowem jadła i napitku było co niemiara.

Przygrywały   zespoły mające w swym repertuarze muzykę ludową: Janusz Prusinowski Kompania, Urzeczeni, Kalwarki, Tak To Widzę oraz zespół ludowy Grzybowianki. Przy ich muzyce nie zabrakło chętnych do tańca.

Projekt „Potęga tradycji”, którego częścią składową był III Olenderski Festiwal Powideł, zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Wanda Dragan

Fot. Andrzej Dragan

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPłonęła była szkoła
Następny artykułKronika kryminalna