Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego sochaczewska Piekarnia Gzik została przyjęta w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
To kolejne wyróżnienie dla jednej z najstarszych sochaczewskich piekarni. W poprzednich latach była ona wyróżniona m.in. Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego za pączki BIO, sernik czy chleb ziarnisty.
Tegoroczne wyróżnienie, jak czytamy w decyzji zarządu Mazowsza, dotyczy chlebów żytnich, które od tej pory mogą być promowane logiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
– Jest to dla nas duże wyróżnienie, na które zapracowaliśmy wspólnie, wszyscy pracownicy naszej piekarni. Cieszy nas to tym bardziej, ponieważ wpisanie w poczet członków Sieci jest wyrazem uznania dla kontynuowanej przez nas tradycji piekarskiej zapoczątkowanej przez mojego dziadka, który założył naszą piekarnię – powiedziała nam Wioletta Gzik (na zdjęciu).
Dodajmy, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza wchodzi w skład Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a której idea powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.
jur