Strona główna Mazowsze „Motyczką i kopaczką, czyli zbieranie ziemniaków w skansenie”

„Motyczką i kopaczką, czyli zbieranie ziemniaków w skansenie”

354
0
PODZIEL SIĘ

Nim nadeszły jesienne słoty Gospodarze wychodzili na zagony, by rozpocząć wykopki. W skupieniu wydobywali z ziemi bulwy ziemniaków, by potem zmagazynować je w ziemiankach i kopcach. Kartofle obok zbóż stanowił podstawę kuchni wiejskiej.

By przetrwać nadchodzące zimowe miesiące mieszkańcy wsi pracowali w pocie czoła, by przygotować zapasy i ciepłą odzież. Właśnie przybliżeniu tych prac poświęcona będzie ostatnia już w sezonie letnim 2018 impreza plenerowa organizowana przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

W programie odbywających się 2 września „Wykopków w skansenie” znalazło się wiele atrakcji dla całej rodziny. Na muzealnych polach odbędą się pokazy z udziałem zwiedzających: kopania ziemniaków z pomocą motyk i kopaczek konnych, ich zbioru, a następnie sortowania. W zagrodach zaprezentowane zostaną prace gospodarskie związane z okresem jesiennym, jak również rękodzieło i rzemiosło ludowe. Turyści odwiedzą tkaczkę, kowala, plecionkarza, stolarza i szewca. Wraz z zielarką odkryją właściwości najpopularniejszych ziół. Posmakują kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów. Przyjrzą się jak dawniej wyglądały orka oraz bronowanie, mechaniczne gręplowanie wełny, rafowanie i młócenie lnu oraz wirowanie śmietany w centryfudze. Ubiją w kierzance masło i spróbują go na świeżym chlebie. W olejarni wezmą udział w prezentacji tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco. Gospodynie przybliżą im tradycyjne metody kiszenia kapusty i ogórków kiszonych, a także wyciskania soków warzywnych. Warto też będzie zatrzymać się na moment przy wiejskim kramie. Muzealne święto ziemniaka to bowiem jedyna okazja, by zakupić nie tylko owoce i warzywa ze skansenowskich upraw, ale również królika, gęś, kaczkę czy perliczkę. Na polanie obok amfiteatru odbędzie się kiermasz rękodzieła, produktów tradycyjnych i swojskiego jadła. Dzieci wezmą udział w warsztatach garncarstwa, tworzenia ludowych wycinanek, wykonywania słomianych ozdób i obróbki zbóż z pomocą replik dawnych sprzętów oraz narzędzi. Zwiedzający obejrzą scenki rodzajowe przygotowane przez członków Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Odwzorowane przez nich postaci przekupek, Żydów, wędrownych dziadów, parobków, guwernantki czy też dziedziców pozwolą jeszcze lepiej poczuć atmosferę wsi z początku XX wieku. Ciekawą propozycją dla osób pragnących w nietypowy sposób poznawać uroki skansenu mogą być przejażdżki bryczką po wiejskiej drodze. Wykopki kończyło zwykle ognisko, w którym spalano suche kłącza i chwasty. W jego żarze pieczono zebrane ziemniaki. Ich smaku nie sposób pomylić z żadnym innym. Również w muzeum na leśnej polanie zapłonie ogień, przy którym będzie można wypocząć, zjeść pieczonego kartofla, a także usmażyć kiełbaski.

Zgodnie z muzealną tradycją o godzinie 14.00 w zabytkowym kościele odprawiona zostanie uroczysta msza święta w intencji rolników. 2 września muzealna scena gościć będzie Zespół Kurpiowski POD BOREM z Zawad, który zaprezentuje widowisko obrzędowe “A w polu robota…”. Poprzez strój, pieśń i taniec artyści przybliżą widzom tradycje i zwyczaje dawnej wsi. Uczestnicy usłyszą również skoczne przyśpiewki w wykonaniu wiejskiej kapeli.

Możliwość spaceru po zatrzymanej w czasie wsi, spotkania z tradycją i wodowiska obrzędowe, to wszystko sprawia, że skansenowskie „Wykopki…” to doskonały pomysł na pożegnanie kończących się wakacji. Pełen program wydarzenia dostępny jest na stronie mwmskansen.pl. Serdecznie zapraszamy!

Jarosław Asztemborski

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu