Strona główna Sochaczew miasto Powstaje balkon w sali koncertowej SCK

Powstaje balkon w sali koncertowej SCK

219
0
PODZIEL SIĘ

Od początku sierpnia w Sochaczewskim Centrum Kultury przy ul. 15 Sierpnia trwają prace, których celem jest stworzenie 60 dodatkowych miejsc siedzących w tamtejszej sali koncertowej. Aby tego dokonać, widownia zostanie poszerzona o usytuowany z tyłu sali balkon. W zbliżającym się sezonie artystycznym publiczność będzie już mogła z niego skorzystać w trakcie spektakli i koncertów. To jednak nie wszystkie udogodnienia, które przygotowuje SCK.

 Potrzeba zwiększenia powierzchni widowni sali koncertowej przy 15 Sierpnia stała się szczególnie widoczna przy okazji organizowanych tam koncertów noworocznych w wykonaniu Cameraty Mazovii. Od kilku lat zainteresowanie tym cyklicznym wydarzeniem jest tak duże, że część słuchaczy musi zadowolić się miejscem przy drzwiach… na korytarzu.

Szansa na zwiększenie pojemności widowni pojawiła się przy okazji rozliczania prac wykonanych przez firmę SochBud w ramach termomodernizacji budynków SCK.

– Trzeba pamiętać, że firma, prowadząca prace na obiekcie inwestora, przy ich rozliczaniu musi zwrócić pieniądze za wykorzystane media, jak prąd i woda – mówi dyrektor SCK Artur Komorowski. – Z prezesem SochBudu, panem Krystianem Nowickim ustaliliśmy, że wykonanie zwiększającego pojemność widowni balkonu będzie ekwiwalentem, w ramach takiego rozliczenia.

Przeprowadzone w sali koncertowej ekspertyzy wykazały, że zburzenie ściany dzielącej ją od znajdującego się kiedyś na piętrze pomieszczenia socjalnego, nie naruszy konstrukcji budynku, a to oznaczało zielone światło dla ekipy budowlanej. Prace zakładają także zdemontowanie armatury, wyrównanie i pomalowanie ścian, aby uzyskać spójny z salą koncertową wygląd, a na koniec ustawienie, na specjalnym podeście, 60 miejsc siedzących. Planowo dobudówka ma zostać oddana do użytku pod koniec sierpnia.

Dyrektor Komorowski deklaruje przy tym, że nie brakuje mu pomysłów na dalsze adaptawanie budynku na potrzeby kultury i nie przestaje szukać dofinansowania. Jednocześnie trwają prace nad przystosowaniem holu obiektu, by lepiej spełniał potrzeby miejsca do prezentowania prac artystów.

– Hol już wcześniej służył jako galeria, ale chcielibyśmy, żeby powstały tu jak najlepsze warunki do organizowania wystaw – mówi dyrektor SCK. – Jest to w końcu pierwsze pomieszczenie, które widzą odwiedzający naszą placówkę, dlatego powinno być wizytówką instytucji kulturalnej.

Ze względów finansowych renowacja holu będzie etapowana. Jeszcze w tym roku pod sufitem zamontowana zostanie specjalna kratownica, która umożliwi ciekawe prezentowanie prac artystycznych w przestrzeni. Poprawiona zostanie kolorystyka pomieszczenia. Pojawi się także ekran multimedialny, na którym prezentowane będą m.in. zapowiedzi zbliżających się w SCK wydarzeń.

Efekty modernizacji będziemy mogli zobaczyć już we wrześniu. Jednym z założeń na zbliżający się sezon jest organizowanie cyklicznych, wernisaży, nie tylko sochaczewskich artystów.

Sebastian Stępień/sochaczew.pl