Strona główna Sochaczew miasto Docenili sochaczewski chleb

Docenili sochaczewski chleb

1882
0
PODZIEL SIĘ

Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego sochaczewska Piekarnia Gzik została przyjęta w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

To kolejne wyróżnienie dla jednej z najstarszych sochaczewskich piekarni. W poprzednich latach była ona wyróżniona m.in. Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego za pączki BIO, sernik czy chleb ziarnisty.

Tegoroczne wyróżnienie, jak czytamy w decyzji zarządu Mazowsza, dotyczy chlebów żytnich, które od tej pory mogą być promowane logiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

Jest to dla nas duże wyróżnienie, na które zapracowaliśmy wspólnie, wszyscy pracownicy naszej piekarni. Cieszy nas to tym bardziej, ponieważ wpisanie w poczet członków Sieci jest wyrazem uznania dla kontynuowanej przez nas tradycji piekarskiej zapoczątkowanej przez mojego dziadka, który założył naszą piekarnię – powiedziała nam Wioletta Gzik (na zdjęciu).

Dodajmy, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza wchodzi w skład Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a której idea powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.

jur