Strona główna Kuchnia Placki z cukinii

Placki z cukinii

124
0
PODZIEL SIĘ
Fritters of zucchini and carrots with yogurt sauce

3 cukinie, 2 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki maki pszennej, szczypta soli i pieprzu, olej rzepakowy

Składniki na dip: 200 g śmietany 18% BIO od OSM Piątnica, 1 pęczek koperku, szczypta soli i pieprzu

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku. Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCera trądzikowa a słońce
Następny artykułDotacja dla parafii