Strona główna Kuchnia Chaczapuri z serem

Chaczapuri z serem

250
0
PODZIEL SIĘ
Two Georgian khachapuri and fresh vegetables close-up on the table. vertical top view

500 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 50 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 300 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g serka topionego kremowego, 150 g bryndzy, 150 g sera mozzarella, 4 łyżeczki masła, 4 żółtka

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280oC piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!