Strona główna Kuchnia Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

136
0
PODZIEL SIĘ

Składniki na ciasto: 500 g mąki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 szkl letniej wody

Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Składniki na farsz: 500 g twarogu wiejskiego półtłustego bio od OSM Piątnica, 2 żółtka, 1 szkl świeżych jagód, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii. Smacznego!