Strona główna Kuchnia Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

397
0
PODZIEL SIĘ

4 sztuki młodego rabarbaru, 1 łyżka cukru, 50 ml wody, ¾ szkl mielonych migdałów, 100 g białej czekolady, 100 g serka mascarpone, 12 szt   tartaletek do nadzień słodkich (np. Dan Cake), listki mięty do dekoracji.

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem, cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować, dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.