Strona główna Uroda Nieświadome błędy w pielęgnacji

Nieświadome błędy w pielęgnacji

321
0
PODZIEL SIĘ

Codziennie robimy makijaż, demakijaż, nakładamy kremy i nie zawsze jesteśmy zadowoleni z wyglądu.

Zacznijmy od demakijażu

Zazwyczaj staramy się zmywać twarz mleczkiem i ostatnio bardzo modnym płynem micelarnym. Są to preparaty dobre, ale nie zawsze korzystnie działają na każdą skórę. W zależności od warunków otoczenia, rodzaju makijaże zmieniajmy rodzaj demakijażu. Proponuję korzystać z wody. Najpierw nakładamy mleczko kosmetyczne, tak jak byśmy korzystali z mydła, a następnie zmywamy twarz wodą. Ja uważam, że woda do demakijazu jest koniecznością. Następna czynność to tonik w celu natychmiastowej odbudowy płaszcza ochronnego skóry.

Kremy pielęgnacyjne

Często słyszę od pań, ze jak dopasują sobie krem to jest on używany długo. Namawiam do zmiany kosmetyków sezonowo. Inne potrzeby ma skóra latem, a inne zimą. Ważne jest dostosowanie kosmetyku do wieku.

Nie bójmy się kremów przeciwzmarszczkowych, to nieprawda, że rozleniwiają skórę. Nowoczesne kosmetyki są skuteczne ale trzeba je tyko dostosować do stanu cery oraz wieku.

Pierwszy krem odmładzający powinniśmy użyć już przed trzydziestką. Są to zazwyczaj kremy z witaminami. Po trzydziestym roku życia używamy już kremów intensywnie pobudzających skórę do pracy. Po czterdziestce warto już sięgać po kremy silnie ujędrniające, a po menopauzie konieczne są preparaty z fitoestrogenami.

Codzienna pielęgnacja to konieczność, ale namawiam do wykonywania jeden raz w tygodniu pilingu. Najlepiej sprawdza się drobnoziarnisty lub enzymatyczny, ponieważ nie podrażni skóry.

Latem pamiętajmy o nałożeniu rano kremu z filtrem. W celu intensywnego zadbania o skórę proponuję skorzystać z profesjonalnych zabiegów.

Polecam mezoterapię na wiele sposobów. Zabieg można wykonywać już około trzydziestego roku życia. Utrzymuje skórę w doskonałej kondycji

Właściwie dobrana pielęgnacja naprawdę sprawia, że starzejemy się ładniej.

Hanna Kasztelan

fot. Pixabay

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułHistoryczna umowa podpisana
Następny artykułSałatka Olivier